Erfarenheter inom Export & Import

Certifiering i Export och Import

Under 2020 har jag certifierat mig hos Västsvenska Handelskammarens i export/import. Kursen är indelad i fyra delar:
Tullhantering Klassificering, tullproceduren, tulltaxan, export- och importdeklaration, dokumentkrav, restriktioner, moms och frihandelsavtal mm.
Betalnings-, leverans och försäkringsvillkor Risker, betalningsvillkor (förskott, garantier, remburs, dokumentinkasso) Incoterms 2020 (EXW, FCA, CPT, CIP, DAP, DPU, DDP, FAS, FOB, CFR, CIF) Försäkringsvillkor, transportörens ansvar, typer av försäkringar inom ICC
Export- och importdokument Tulldokument, kommersiella dokument och tranportdokument. Bl a EUR 1, A.TR, Försäkringspolis, CMR, Bill of Lading, ATA-carnet, EAD, ursprungscertifikat, regelverk och farligt gods.
Fördjupniningskurs i Remburser L/C Hands-on utbildning om remburser: tolka, öppna och allmänt om remburser som ett säkert betalningsmedel för både säljare och köpare

Erfarenheter av export

  • Nuvarande arbete som logistiker på ett exportföretag i Örebro. Det innefattar bland annat transportbokningar, tullhantering och exportdokument, i tät kontakt med kunder runt om i världen.
  • Jag vikarierade som sales support på ett handelshus i Göteborg där jag hade hand om franska kunder i bla Elefenbenskusten, Burkina Faso, Senegal, Togo, Benin, Kameroun eftersom jag behärskar franska. Arbetet inbegrep allt från order, leveransbevakning, remburser och fakturering till import-/exporthantering. Även kontakter med speditörer, leverantörer och agenter över hela världen.
  • Under fem år arbetade jag som säljstöd / marknadsassistent på ett tradingföretag med skeppningar till Mocambique med allt vad det innebar av exportdokument, ursprungscertifikat etc och där de flesta affärer skedde med remburs. Jag hade täta kontakter med banker, leverantörer, speditörer och till viss del kunder.
  • Under sex år arbetade jag som säljstöd åt säljavdelningen och marknadschefen på Örebro Pappersbruk (nuvarande Mondi). Arbetet innebar täta kontakter med säljkontoren ute i Europa (franska och tyska samt engelska förstås).
  • Logistik, kundservice och export till privatpersoner ute i Europa för Zlatan Ibrahimovic’s klädmärke A-Z. Där använde jag dagligen franska, engelska, tyska och någon spanska i kontakt med kunder.

Erfarenheter av import

Under fem år arbetade jag på ett grossistföretag som importerade 100% fairtrade-produkter från Afrika, Asien och Sydamerika. Jag arbetade med allt från ordermottagning, försäljning och produktutveckling och hade ansvar för klassificering av varor inklusive frekventa kontakter med transportörer och tullverk.

Delkurs i Internationell Logistik

Under hösten 2018 gick jag en delkurs i Internationell Logistik hos TUC i Linköping. Den fokuserade på risker och Incoterms.

Kurs i exportförsäljning

En fem månader lång kurs 2010-2011 i exportförsäljning på Folkuniversitetet med internationell marknadsföring, säljteknik, juridik, affärsengelska, internationell affärskunskap mm.